Välj en sida

HISTORIA OCH BILDGALLERI

Från Jakobsberg till Saltsjöbaden. 

 

Redan 1954 startade Sune Carlsson sitt båtbyggeri som då låg i Jakobsberg. Där jobbade 4 personer med att bygga framförallt Starbåtar, men också Finn- och OK-jollar. År 1963 fick Sune erbjudande att ta över Moranäsvarvet i Saltsjöbaden. Sune insåg varvets utvecklingsmöjligheter och tog familjen med sig och flyttade till Saltsjöbaden.

 

Med ett nytt läge vid vattnet utvecklades direkt verksamheten till att även omfatta varvsservice och vinterförvaringar. Nu blev det mest 5:5-or och 6-or som tillverkades vid varvet. Under tiden ägnade sig Sune Carlsson också åt att kappsegla världen över och vann både en lång rad pokaler och OS-titlar, i sina legendariska Starbåtar.

 


1989
revs de gamla varvsbyggnaderna i Moranviken och man byggde en helt ny kaj samt den nuvarande huvudbyggnaden, med stor verkstadshall och ett antal kontor. Utrustning i form av bl a nya kranar anskaffades också och 1991 invigdes den nya anläggningen. År 1995 tog Sunes son Leif över driften av varvet och fortsatte då också att utveckla anläggningen. T ex har det sedan dess tillkommit dels två stora varmhallar för båtförvaring, en helt ny brygganläggning och en specialkran som lyfter 65 ton. Under 2017 fick varvet en ny delägare och utvecklare i Mats Bergryd, som har ett gediget intresse för båtar och segling.
I början av 2020 sålde varvet mark och byggnader till ett fastighetsbolag, men fortsätter att driva varvsverksamheten som vanligt.
I sin nuvarande form anses varvet nu vara ett av de modernaste och mest välutrustade på hela ostkusten. Erfaren personal med bred kompetens som sträcker sig från motorrenoveringar till byggen i kompositmaterial, gör att det är få uppdrag som inte kan hanteras av varvet.


Välkommen att besöka oss!